Lettergrootte - +
Contrast - +

Masterclassreeks ‘Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht’

Kinderen met een beperking ervaren in de praktijk problemen rondom het recht op onderwijs. Ongeveer 5.500 kinderen gaan vanwege hun handicap naar geen enkele vorm van onderwijs. Andere kinderen met een handicap gaan tegen hun zin naar het speciaal onderwijs; zij zouden liever naar een reguliere school gaan. Kinderen met een beperking hebben recht op en behoefte aan goed onderwijs in de eigen buurt, samen met kinderen zonder een beperking.

Veel leerkrachten en ouders onderschrijven het ideaal van inclusie maar vragen zich af hoe ze dat moeten realiseren in de praktijk. Hoe moet ondersteuning gefinancierd en georganiseerd worden? Wat is nodig om van inclusie een succes te maken voor alle kinderen? Die vragen en meer komen aan de orde tijdens een serie van vijf masterclasses die dit voorjaar begint en Defence for Children in het kader van het programma In1school organiseert op reguliere basisscholen die al enkele jaren pionieren met inclusief onderwijs. Leerkrachten, ouders, bestuurders, politici en beleidsmakers worden van harte uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over inclusief onderwijs.

Tijdens de masterclasses wordt een aangedragen onderwerp van alle kanten belicht:

-  scholen laten zien hoe zij inclusie in de praktijk mogelijk te maken
-  experts op het terrein van onderwijs aan kinderen met en zonder handicap delen hun theoretische kennis
-  jongeren met een beperking delen hun recente ervaringen in het onderwijs, wat maakt dat ze zich welkom voelen en kunnen leren?
- een master, bijvoorbeeld een hoogleraar op het gebied van inclusief onderwijs, geeft nieuwe inzichten op het aangedragen onderwerp

De eerste drie masterclasses op de Montessorischool Heerhugowaard, De Kroevendonk in Roosendaal en De Tuimelaar in Nieuw-Lekkerland waren een groot succes! Hieronder vindt u informatie over de aankomende twee masterclasses.

5e masterclass: ‘Eindelijk weer samen naar school?’ 14 juni 15.00 – 18.00 uur, basisschool Sint Michaëlschool, Schritsen 52, Harlingen

Master: Jo Hermanns, emeritus hoogleraar Opvoedkunde aan de UvA en onafhankelijk adviseur op het terrein van jeugdbeleid en jeugdzorg

Aanmelden kan via https://in1school.nl/aanmelden-masterclass

De masterclassreeks is een initiatief van platform In1school dat onderdeel uitmaakt van het programma onderwijs van kinderrechtenorganisatie Defence for Children en wordt gefinancierd door FNO. Voor de masterclassreeks wordt samengewerkt met het Jongerenpanel Zorg én Perspectief.