Canon speciaal en passend onderwijs gelanceerd

De Canon speciaal en passend onderwijs is uitgebracht om in het huidig debat over inclusie in het regulier onderwijs meer kennis over de geschiedenis van het passend onderwijs toe te voegen. Momenteel beweegt het onderwijs zich richting inclusief onderwijs. In de jaren zestig bestond juist de overtuiging dat apart onderwijs voor moeilijk lerende kinderen beter zou zijn. De auteurs van de Canon willen met deze geschiedenis in beeld brengen dat de ontwikkelingen van speciaal en passend onderwijs in een breder perspectief geplaatst moet worden om hier in de toekomst van te leren.

Een lange geschiedenis

In de Canon wordt de geschiedenis getoond door middel van dertig zogenaamde vensters, afbeeldingen waarbij als je erop klikt, belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het speciaal en passend onderwijs uiteengezet worden. Uit de Canon blijkt dat de argumenten voor of tegen speciaal en passend onderwijs soms voor tegenovergestelde standpunten gebruikt werden.

De Canon laat zien dat ook vroeger geworsteld werd met het idee van inclusief onderwijs. De Canon begint in het jaar 1790 met de oprichting van het Instituut tot onderwijs van doven en stommen. Speciaal onderwijs begint pas echt vorm te krijgen vanaf het jaar 1855. Het meest recente venster is in het jaar 2020. De geschiedenis laat zien dat het lastig voor het onderwijs is om de inclusie van kinderen met een beperking te realiseren. Wanneer is een kind namelijk beter af in het special onderwijs en hoe kan dat bepaald worden?

De vensters

De vensters van de Canon zijn onderverdeeld in drie categorie├źn. De eerste categorie is onderwijs voor blinden en slechtzienden. De tweede is voor het onderwijs voor doven en slechthorenden. De laatste categorie is de algemene geschiedenis van buitengewoon naar speciaal en passend onderwijs.

Het belang van de Canon

De Canon zorgt er volgens de initiatiefnemers voor dat de geschiedenis van speciaal onderwijs voor een breder publiek raad te plegen is. De Canon maakt de geschiedenis makkelijk toegankelijk. Hierdoor kan het debat omtrent inclusief onderwijs volgens de makers beter geïnformeerd worden.

De Canon speciaal & passend onderwijs is online te raadplegen.