Lespakket sociale acceptatie: Iedereen hoort erbij!

Lespakket sociale acceptatie

Sinds de invoering van de wet Passend Onderwijs in 2014 gaan er steeds meer kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte naar een reguliere basisschool om zo passend onderwijs te krijgen en inclusie te bevorderen. Om sociale acceptatie van kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte al op jonge leeftijd te stimuleren heeft de Rijksuniversiteit Groningen het theoretisch onderbouwde lespakket ‘Iedereen hoort erbij!’ ontwikkeld. Het lespakket heeft als doel om leerlingen te leren dat we allemaal anders zijn, en dat ondanks de verschillen iedereen erbij hoort.

Het lespakket bestaat uit 18 lessen van ongeveer een half uur tot drie kwartier die verspreid over zes weken gegeven kunnen worden. In elke les staat een beperking centraal en elke twee weken wisselt de les van onderwerp zodat aan het eind zowel de lichamelijke beperking, verstandelijke beperking als de gehoorproblematiek aan bod komen. Elk thema heeft zijn eigen interactieve animatiefilm en er worden verwerkingsopdrachten gebruikt waarbij de kinderen leren met elkaar samen te werken. Hierbij ligt de focus op wat een leerling met wat extra ondersteuning wél kan. Een voorbeeld van een van de animatiefilms is het filmpje van Slompie, een spin met vijf poten.

Onderzoek

Om de effecten van het lespakket in de praktijk te onderzoeken is het onderzoeksteam opzoek naar reguliere basisschool-klassen groep één, twee & drie met tenminste één leerling met een lichamelijke, verstandelijke of auditieve beperking die het lespakket willen gebruiken en mee willen doen aan het onderzoek. Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de houding van leerlingen in de klas tegenover kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte. Daarnaast kijken ze ook naar het sociale netwerk in de klas en hoe kinderen samen spelen. In het onderzoek zal ook worden gekeken naar de invloed van ouders en leerkrachten op de effecten van het lespakket en of er nog verbeterpunten zijn voor het lespakket.

Wilt u graag meedoen en wilt u weten of uw klas hiervoor in aanmerking komt? Neem dan een kijkje op de website van de Rijksuniversiteit Groningen of neem contact op met het onderzoeksteam.