Onderzoek naar effect corona op jongeren met beperking

Onderzoek naar effect corona op jongeren met beperking

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) liet onderzoek uitvoeren door Youngworks over de effecten van corona op jongeren met een beperking. Het coronavirus heeft een grote impact gehad op de gehandicaptenzorg en is daarmee een belangrijk thema voor de VGN. Het perspectief van jongeren met een beperking in corona tijd wordt nog onvoldoende belicht, zo stelt VGN. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek: jongeren met een beperking voelden zich tijdens de coronacrisis onvoldoende gezien, terwijl ze extra getroffen werden door de maatregelen. Maar: er zijn ook positieve lessen te trekken, bijvoorbeeld in het onderwijs.

Kansen in het onderwijs

Corona bracht met zich mee dat onderwijs veelal op afstand gegeven moest worden. Er werden online structuren opgebouwd om dit te kunnen realiseren. Voor jongeren met een beperking bleek dit een goede ontwikkeling, zo stelt het onderzoek. Online lessen brengen bijvoorbeeld rust in het leven van jongeren met autisme spectrum stoornis, of wanneer er sprake is van fysieke beperkingen. Het onderzoek stelt: “Jongeren met chronische aandoeningen, pijn en/of zware fysieke beperkingen hebben de periodes van thuisonderwijs als een prettige, rustige periode ervaren. Ze konden later opstaan, hoefden minder te reizen, konden meer lessen volgen in minder tijd, en zijn fysiek minder snel uitgeput omdat ze zich letterlijk en figuurlijk niet in allerlei bochten hoeven te wringen om op school te komen.”

Meer verbinding en maatwerk

Uit de ervaringen van de jongeren van het onderzoek zijn een aantal kansen geformuleerd. Zo stelt het onderzoek dat scholen meer verbinding kunnen zoeken met jongeren met een beperking, bijvoorbeeld door middel van een individuele coach. Er kan meer rust worden ingebouwd voor jongeren met een beperking door onderwijs op afstand of alternatieve lesmethoden aan te bieden. Ook wordt in het onderzoek aangegeven dat jongeren behoefte hebben aan een zachte landing na corona. Ze zouden het fijn vinden om te wennen aan school door te starten met halve dagen les en de lessen later (eventueel) meer op te bouwen.

Lees het hele rapport ‘Jongeren met een beperking na corona’.