Lettergrootte - +
Contrast - +

Silvie blogt: Dichte deur

Laat ik beginnen bij de conclusie: de deur naar een reguliere middelbare school voor Daniël is dicht. Het is een conclusie die ik niet in één hap en ook niet in twee happen verwerkt krijg.

Geen lef

De afgelopen maanden heb ik energie moeten stoppen in een traject dat veelbelovend begon, maar zeer Daniëlvervelend afloopt. Na te veel zenuwslopende gesprekken, piekerend doorgebrachte nachten, met mitsen en maren opgestelde emails, te veel koppen koffie met m’n mede-moeders en te veel aan moeten horen wat Daniël allemaal niet kan, is de conclusie eenduidig. Er is hier in de stad geen middelbare school die het lef heeft om onderwijs te organiseren voor een kind dat anders en minder snel leert, maar wel heel enthousiast en leergierig is.

Twee doelen

Met mijn strijd om Daniël op het reguliere VO te krijgen, had ik een cognitief en een sociaal doel. Door de rijke cognitieve en talige omgeving van het reguliere onderwijs, had hij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Daarnaast moet ook Daniël leren hoe het werkt in de samenleving en hoe hij zich moet gedragen. Omdat een reguliere school de samenleving in het klein is, gaat dat daar vanzelf. ‘In de bossen’ en achter het hek van het speciaal onderwijs, is dat een stuk ingewikkelder.

Enige optie

Toch blijft het VSO als enige optie over. Op dit moment heb ik nog niet de moed gehad om op de website te kijken, laat staan contact met ze te zoeken. Dat heeft onze ambulant begeleidster voor me gedaan. Ik weet ondertussen dat er zoiets als uitstroomprofielen bestaan en dat het van belang is op welk niveau Daniël dat VSO gaat instromen. Ik krijg het gevoel dat mijn strijd voor goed onderwijs nog niet gestreden is.

Silvie Warmerdam is getrouwd met Harro en samen hebben ze drie zonen: Julian (16), Daniël (12) en Simeon (10). Daniël heeft het syndroom van Down en zit in groep 8 van een gewone Montessori-basisschool. Elke maand schrijft Silvie voor In1school over Daniël z'n onderwijs en haar zoektocht naar een plekje voor hem op een middelbare school. Lees de vorige blog van Silvie: Een informatieavond.

Leave a comment

You are commenting as guest.