Lettergrootte - +
Contrast - +

Silvie blogt: tot en met groep acht

Schoolverlaterskamp, musical, einddisco; het zijn de laatste weken van groep acht. We gaan van feestje naar feestje en Daniël geniet met volle teugen.

Nieuwe vrienden

Op het kamp steelt Daniël tijdens de bonte avond de show als Justin Bieber. Hij maakt vrienden met groep-Daniëlachters met wie hij nooit in de klas heeft gezeten en geniet van zijn rol in de musical. Een rol met precies de juiste hoeveelheid tekst en net een vleugje onderbroekenhumor dat zo goed bij hem past.

Hoog tempo

In deze laatste weken, waarin weinig echt les is en er op cognitief gebied niet zoveel gebeurt, ontwikkelt Daniël zich zomaar in een hoog tempo. Hij is opeens zelfstandig, snapt de sociale codes met leeftijdsgenoten en hoort er helemaal bij. Hij gaat van de weeromstuit beter praten, beter lezen en heeft merkbaar meer controle over de wereld om hem heen.

Groep acht

In het allerlaatste groot overleg spreken we onze verbazing uit over dit hoge tempo. De puzzelstukjes van al die jaren inzet van school, AB’er, begeleidster en wij thuis, vallen op het einde in elkaar. We hadden niet voorzien dat de meerwaarde van de basisschool afmaken tot en met groep acht, zo groot zou zijn.
Ik kan geen beter afscheid van het regulier onderwijs bedenken. Daniël stapt met een goed gevulde rugzak het VSO in.

Silvie Warmerdam is getrouwd met Harro en samen hebben ze drie zonen: Julian (16), Daniël (13) en Simeon (10). Daniël heeft het syndroom van Down en zit in groep 8 van een gewone Montessori-basisschool. Elke maand schrijft Silvie voor In1school over Daniëls onderwijs. In haar vorige blog, ‘Dichte deur’, schrijft ze over haar vergeefse zoektocht naar een reguliere middelbare school voor Daniël.