Een fijne plek op school om je dromen te kunnen najagen

Merijn is 15 jaar oud en heeft cerebrale parese. Hierdoor zit hij in een rolstoel. Merijn is een actieve jongen. Hij sluit net een periode van tweeënhalf jaar Kinderambassadeurschap af bij het Gehandicapte Kind af. Door deze stichting heeft hij onder andere de kans heeft gekregen om de rol van junior reporter bij The Voice Kids te vervullen. Hij zit in het derde jaar van de middelbare school en is zo geïnspireerd door de samenwerking met de Voice Kids en RTL 4 dat hij kiest voor een vervolgopleiding op het Mediacollege in Amsterdam.

School niet altijd een fijne plek

Wanneer Merijn als klein kind naar de basisschool gaat, willen zijn ouders hem op de reguliere basisschool in de buurt aanmelden. Aangezien Merijn in een rolstoel zit, moet het schoolgebouw aan een aantal eisen voldoen. Bij de basisschool in de buurt kan Merijn niet terecht. Er is wel een rolstoeltoilet, maar die mag alleen gebruikt worden door leerkrachten. Merijn gaat naar het speciaal onderwijs. Daar heeft hij niet altijd een fijne tijd. Merijn zit in de klas met kinderen die soms onberekenbaar zijn. Merijn gaat met buikpijn naar school. Op een gegeven moment houdt zijn moeder hem zelfs een week thuis, omdat het niet meer gaat. Er miste maatwerk. Nu Merijn zich weer fijn op school begint te voelen, kan hij weer gaan nadenken over zijn dromen. Dat is waar school om zou moeten gaan. Het ontwikkelen van je talenten. Het moet een plek zijn waar wordt gekeken naar iemands talenten in plaats van iemands beperking.

Dromen najagen

Merijn deelt graag zijn verhaal, zodat hij andere kinderen kan helpen. Hij wil een oproep doen aan die kinderen: “Ik wil dat kinderen die hier last van hebben, en dat zullen er helaas heel veel zijn, altijd in zichzelf blijven geloven. Dat heb ik ook gedaan. Je moet je dromen najagen en steun zoeken bij de juiste mensen. Ik heb een heel grote groep van lieve familie en vrienden om me heen. Daar heb ik heel veel steun gevonden. Kinderen moeten zich niet onveilig voelen. Als je in jezelf gelooft en in je eigen kunnen, dan kom je een heel eind.”

Erbij horen

Met Merijn gaat het nu goed. Hij zit nu in zijn laatste jaar van de middelbare school. Daarna gaat hij naar het Mediacollege in Amsterdam. Daar wil hij de studie Audiovisueel gaan doen. Voor de zomer is hij daar naar een open dag geweest. Dat was een prettige ervaring. Merijn vertelt daarover: “Ik word altijd veel aangestaard met mijn rolstoel. Bij de open dag heeft niemand raar opgekeken naar mijn rolstoel. Dat gaf mij het gevoel dat ik erbij hoorde.”

Op maandag 16 november 2020 vindt het debat over de evaluatie over het passend onderwijs plaats in de Tweede Kamer. In aanloop naar dit debat roept JongPIT samen met FNO en Defence for Children de overheid op om inclusief onderwijs voor alle kinderen en jongeren mogelijk te maken. Elke dag delen ze verhalen en perspectieven over de ervaringen met passend onderwijs en over wat inclusief onderwijs betekent voor schoolleiders, docenten, zorgcoördinatoren, ouders en kinderen en jongeren. Voor alle verhalen, ga naar de website van JongPIT.