Lettergrootte - +
Contrast - +

Jeanine blogt: Regulier of speciaal onderwijs?

Joas wordt in juli al vier en dan mag hij naar school. Omdat hij downsyndroom heeft vergt dit wel wat voorbereiding en zijn wij al vroeg gaan oriënteren op het basisonderwijs.

We zijn voorstander van het proberen op het regulier onderwijs. Vooral omdat we denken dat Joas hier cognitief gezien erg veel kan leren en qua gedrag veel kan opsteken in de omgang met anderen, regels en vooral het luisteren.
Wij hebben een aantal reguliere basisscholen bezocht en daar sprong er één uit. Deze school is bij ons in de buurt en is toevallig ook mijn oude basisschool. Kortom, we vallen met onze neus in de boter. Men begon niet meteen over de dingen die niet mogelijk zijn, en zijn open het gesprek in gegaan zonder Joas ooit te hebben ontmoet.

Vorig jaar begonnen we met voorbereiden op de basisschool. Op de kinderopvang hebben ze voor hem een zorg-ontwikkelplan opgesteld waarin verschillende doelen worden beschreven met het oog op de basisschool. Dit zijn de meest simpele dingen: Joas kan 10 minuten in een kring zitten. Joas kan zoveel minuten samen spelen met een ander kindje. Joas kan zoveel minuten zonder luier zonder dat hij plast en poept. Joas kan zelfstandig zoveel minuten aan tafel spelen. Dit zijn vooral ‘gedrags-doelen’. Als je kijkt naar wat hij cognitief al kan en begrijpt denk ik dat je verbaasd zal zijn. Hij herkent kleuren, vormen en ongelooflijk veel plaatjes, hij praat alleen nog niet. Er zit zoveel in, maar het komt er (verbaal) niet uit. Maar hij doet zeker niet onder voor de andere kindjes. Dat Joas samen met kindjes zonder ‘iets’ naar school gaat is goed, want ook zij moeten leren dat niet iedereen hetzelfde is. Juist daar worden de zaadjes gepland om voor elkaar te zorgen en naar elkaar om te kijken!!

Joas

Voor de basisschool is het de eerste keer dat zij een kindje met downsyndroom op school krijgen. Daarom heeft de onderwijsassistent de workshop Leespraat gevolgd en hebben ze zelfs al nagedacht over welk lokaal ze gaan gebruiken voor de groep 1 van na de zomer, met het oog op het weglopen van Joas. Ook krijgen wij fantastische ondersteuning vanuit Centrum Jeugd en Gezin zodat hij tijdens de twee ochtenden dat hij naar school gaat acht uur individuele begeleiding in de klas krijgt. Hier zijn wij heel blij mee. We hopen deze twee ochtenden uit te breiden naar fulltime school gedurende het jaar en zijn heel benieuwd hoe dit gaat en hoe Joas zich gaat ontwikkelen.

Wij zijn absoluut niet tegen speciaal onderwijs. Maar als ik zie hoe Joas zich op het kinderopvang plus groepje optrekt aan de ‘gewone’ kindjes denk ik echt dat regulier onderwijs momenteel goed voor hem is. Mocht hij zich ongelukkig gaan voelen en niet meer passen op regulier onderwijs dan zullen wij zeker openstaan voor speciaal onderwijs. In the end willen we dat hij gelukkig is.

Jeanine Boerendans is moeder van twee kinderen; Joas en Jens. Joas heeft downsyndroom en sinds 2017 schrijft Jeanine op haar blog B-zonder over hun leven met downsyndroom.