Linda blogt: Blauwe Dag…

Linda blogt: Blauwe Dag…

De onderwijscrisis staat niet op zichzelf en dat lijkt misschien een schrale troost. Maar als je goed kijkt dan zie je overal in de wereld hetzelfde patroon van grote paniek terwijl er eigenlijk een mooie en noodzakelijke verandering gaande is om het leven te blijven leven en het leven te blijven vieren. Dus laten we dansen tot de morgen en de lucht weer opengaat!

Blauwe Dag

Dit prachtige liedje van Suzanne en Freek wordt dagelijks gezongen bij ons thuis. Het is zo mooi omdat het gezongen is op het snijpunt van melancholie en frisse hoop. Als ik dan naar de onderwijscrisis kijk, dan valt me op dat de melancholie overheerst. En, misschien is dat gewoon nodig om uit te vinden dat we feitelijk naar niemand kunnen wijzen, behalve als het om geld gaat.

Als het dondert, en valt de hemel naar beneden

Het verbaast me toch telkens weer hoeveel tijd en energie er verloren gaat in het huidige onderwijssysteem waar de rek uit is. Met meer geld en meer handen in de klas, maken we het probleem alleen maar groter. De stakingen van 30 en 31 januari 2020 waren olie op het vuur, want nu heeft zelfs de onderwijsbond een beschuldigende vinger uitgestoken en gezegd dat ook scholen schuldig zijn aan de crisis. Er is sprake van structurele problemen zegt men, maar ik hoor en zie de kinderen niet. Neem nu het verhaal van een collega. Haar kinderen namen een bloem mee naar school om het onderwijs in bloei te zetten. En kleuren werken, dat weet ook Jeltje!

Fiets met jou mee door heel de stad…

Sinds een paar weken zijn Jeltje en haar Regenboog Unicorn onafscheidelijk. Unicorn reist zelfs mee naar school. Tijdens de onderwijsstaking was het busje leeg, op Jeltje en haar Unicorn na. Plek zat en veel sneller op school, want op de inclusieve basisschool de Kroevendonk hebben ze weinig reden om te staken. Daar hebben ze het roer 20 jaar geleden al omgegooid. En gelukkig is daar steeds meer media aandacht voor. Na het jeugdjournaal vorig jaar, kleurde de Kroevendonk op 23 januari jl. ook bij “5 uur live/Koffietijd” de zendtijd in!

Nee, ik ben het niet vergeten, nee, wat jij me ooit hebt gezegd

Inclusie is alles behalve een wedstrijd maar verdient wel een eerlijker verslag over de onderwijscrisis. Want die crisis is net zo mooi als dat die lelijk is. Het is fijn dat Jeltje haar Unicorn meeneemt naar school, want dit paard staat symbool voor denken en intelligentie. De meeste kinderen hebben nauwelijks stem in hoe en wat zij willen leren op school. School heeft in die zin weinig met denken en intelligentie te maken. Kinderen hebben dan op zijn minst recht op een beetje relativering toch? En wat zeg je dan tegen je puberdochter die geen zin heeft om te leren: “Geeske, verstand op nul en gaan!”.

Scholen, gemeenten en deskundigen proberen de sleutel te vinden om meer kinderen in gewone klassen te krijgen. Je kunt toch gewoon de deur open zetten?

Linda Jansen heeft drie kinderen: Geeske (14), Jeltje (12) en Obbe (10). Jeltje heeft het syndroom van Down. Regelmatig beschrijft Linda voor platform In1school haar bevindingen op ‘Route 21’: de weg die ze samen met Jeltje én de rest van haar gezin aflegt. Lees ook de vorige blog: Het magische jaar 2020!

Leave a comment

You are commenting as guest.