Linda blogt: Daar onder in die zak...

Linda blogt: Daar onder in die zak...

Schoen zetten, lootje trekken, surprise knutselen en gedichten maken. Het Sinterklaasfeest blijft een groot genot, tenminste als het aan kinderen ligt. Want voor kinderen maakt het niet uit wat voor kleur Piet heeft. Veel belangrijker is dat hij de Sint helpt want dan komen de cadeautjes tenminste op tijd. En wie wil dat nou niet? Jeltje is er helemaal klaar voor!

HELPENDE HAND

Als je elkaar helpt dan kom je ook samen vooruit, dan staat niemand in de kou. Volgens mij begrijpen kinderen dat heel goed, maar verleren ze dat heel snel. Er blijkt namelijk hier en daar nogal wat roet in het eten te worden gegooid. Kinderen lijden massaal aan het Sinterklaassyndroom; het gevoel dat je er langzaam niet meer toe doet omdat alles om de Pieten draait.

ROET IN HET ETEN

Net als discriminatie tijdens het Sinterklaasfeest doet discriminatie binnen het onderwijs af aan de pret. Naar school gaan zou evengoed een feestje kunnen zijn. Toch is het dat niet, want je bent welkom, tenzij…. Laten we afspreken dat alle Pieten welkom zijn, net als alle leerlingen op een inclusieve school. Gewoon omdat dit de meest logische oplossing is en iedereen tevreden houdt.

DAAR ONDER IN DIE ZAK…

Het verlanglijstje van Jeltje hangt met plakband aan de deur. Ze heeft van alles uit de boekjes geknipt en het maakt niet uit wat het kost. Mijn andere kinderen Obbe en Geeske zijn zich wat meer bewust van het feit dat er een bepaalde grens zit aan het verlanglijstje. Maar eigenlijk is er nog iets veel belangrijkers: daar onder in die zak…. Want het Sinterklaasfeest herinnert ons eraan dat je kunt verlangen omdat je kunt dromen.

DROMEN

Als je niet meer kunt dromen, vanwege allerlei gezeur
Over dit en over dat, en zelfs over de kleur,
Dan hoef je niet meer naar school, dan is daar niets meer te doen
Het draait dan alleen nog maar om de poen
Wat is een klas zonder leerkracht en een kind zonder droom?
Wat is een Sint zonder piet en een boot zonder stoom?
Het is niet heel moeilijk, alles en iedereen doet mee
Beste Sint, ga met inclusief onderwijs in zee!
O kom maar eens kijken, het is echt de moeite waard
Het is niet zo ver en u kunt gewoon te paard!
Inclusief onderwijs maakt geen onderscheid en zeker niet op kleur,
En Piet hoeft niet door de schoorsteen maar kan gewoon door de deur
Het is het gemak dat telt en het plezier voor twee
Sint Nicolaas hoezee!

Linda Jansen heeft drie kinderen: Geeske (13), Jeltje (11) en Obbe (9). Jeltje heeft het syndroom van Down. Regelmatig beschrijft Linda voor In1school haar bevindingen op ‘Route 21’: de weg die ze samen met Jeltje én de rest van haar gezin aflegt. Lees ook de vorige blog: Help, een vangnet!

Leave a comment

You are commenting as guest.