Linda blogt: Het magische jaar 2020!

Met de top 2000 op de achtergrond komt 2019 stukje bij beetje voorbij. We hebben veel vragen gehad die ons zorgen baarden. Gaat het wel goed met papa? Heeft mama straks nog werk? Redt Geeske zich op de Havo? Heeft Obbe genoeg focus? Houdt Jeltje zich staande in al het tumult? Gelukkig dienden zich genoeg antwoorden aan en duiken wij vol vertrouwen het magische jaar 2020 in. Ga je mee?

“HET IS EIGENLIJK GEWOON GOED”

Geeske kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar, omdat voor haar de dingen redelijk vanzelf gaan. Haar wens voor 2020 is een nieuwe designerjas. Ze heeft sinds kort een baantje en weet dat ze hiervoor heel wat uurtjes moet werken. Het gaat haar goed en met haar nuchterheid zal ze nog vaak de spijker op de kop slaan.

“EVEN DENKEN HOOR MAMA”

Obbe viert vooral zijn zelf bijeen gespaarde PlayStation. Uren Fortnite spelen met teammates van over de hele wereld. Met zijn Fortnite matties is hij een YouTube kanaal begonnen en als er in hun groepsapp een ruzie is, neemt hij de rol van mediator op zich. Obbe is een man van de tijd én altijd even enthousiast: een veelzijdige combinatie waar we onze handen vol aan hebben. Over de vraag of hij nog wensen voor 2020 heeft, denkt hij nog steeds na. Ach, als zijn haar maar goed zit.

“HET JEUGDJOURNAAL”

Jeltje heeft een topjaar achter de rug. Ze werd 12 jaar, haalde haar zindelijkheidsdiploma en Frozen II kwam uit in de bioscoop. Als klap op de vuurpijl maakte ze haar tv debuut, samen met haar klasgenoten, juf en meester van groep 7. Het Jeugdjournaal maakte een reportage over inclusief onderwijs op de Kroevendonk in Roosendaal. Daar vinden ze inclusie heel normaal en dat is inmiddels een nieuwsfeit!

NIEUWSFEITEN

Op route 21 doe ik nu zo’n vier jaar verslag van al onze belevenissen rondom inclusief onderwijs, of eigenlijk inclusie in het algemeen. Tussen de heel gewone en logische antwoorden, lees ik het zoveelste nieuwsbericht over stakingen, scholen die dichtgaan vanwege het leraren- of leerlingentekort, geld op de plank en geld erbij en normen die niet gehaald worden. De politieke antwoorden zijn langzamerhand een gênante vertoning, terwijl het onderwijs zelf en vele maatschappelijk betrokken organisaties om een stelselwijziging schreeuwen. Dan kan een beetje magie vast geen kwaad!

EXPECT THE UNEXPECTED!

Net voor kerst kreeg ik een mooi nieuwsbericht van een relatie die jongeren helpt om alsnog diploma’s te halen en werk te vinden. Hoe dan? Door de praktijk met de theorie te verbinden. Want de school is de wereld en de wereld is de school! Het geijkte onderwijspad loopt dood. Overal in Nederland staan mensen op die niet langer wachten en zelf aan een nieuwe leerweg timmeren: een leerweg die openstaat voor iedereen én ieders eigen leervermogen! Een leerweg die nooit af is en geen standaard antwoorden kent. Ik kijk uit naar de Landelijke conferentie ‘Naar inclusiever onderwijs’ op 12 februari 2020. Jeltje geeft alvast het magische startschot!

Een fijn leerjaar gewenst voor iedereen!

Linda Jansen heeft drie kinderen: Geeske (13), Jeltje (12) en Obbe (10). Jeltje heeft het syndroom van Down. Regelmatig beschrijft Linda voor platform In1school haar bevindingen op ‘Route 21’: de weg die ze samen met Jeltje én de rest van haar gezin aflegt. Lees ook de vorige blog: Dank u Sinterklaasje…