Linda blogt: Hiep hiep hoera, 12 jaar!

Jeltje is 12 jaar geworden en wat een feest was het. Een kinderfeestje leek ons in eerste instantie wat lastig te organiseren, want het ontwikkelingsniveau tussen Jeltje en haar klasgenoten loopt steeds verder uit elkaar. Maar kinderen zijn daar helemaal niet mee bezig. De oplossing werd dan ook door Jeltje zelf aangedragen!

NIET TE MOEILIJK DOEN MAMA!

In aanloop naar Jeltjes verjaardag heb ik meerdere keren gevraagd wat ze zou willen doen op haar kinderfeestje. Het antwoord was steevast “Naar McDonalds.” “Huh?”, dacht ik nog. Wat ga je daar doen, behalve eten? Natuurlijk kun je niet overal in meegaan maar je kunt op zijn minst meebuigen. En zo geschiedde. Het leuke van dit idee was bovendien dat, behalve Jeltjes beste vriendin Meike, ook alle meiden uit de klas mee konden en er niemand hoefde te worden uitgesloten. Dat is ook wat waard.

INCLUSIEF

Sinds Jeltje op de inclusieve basisschool de Kroevendonk zit, ben ik de wereld toch wel anders gaan zien. Niemand is bijzonder of heeft een streepje voor, wel is er volop aandacht voor ieders specifieke behoeften. Dat neemt een enorme druk weg bij kinderen om bijzonder te willen zijn, omdat iedereen dat in essentie al is. Dit basisprincipe is zo mooi, omdat het aanstekelijk is en in alles doorwerkt. En het mag dan zo zijn dat ik inclusie nogal eens idealiseer, ik heb een groep meiden gezien die stuk voor stuk oog hebben voor elkaar, elkaar helpen en respecteren. Dat is onbetaalbaar!

ONBETAALBAAR

Voordat we de meiden op gingen halen checkten we even bij Obbe of een happy meal nog wel gewaardeerd zou worden. Voor Jeltje is dat namelijk prima. Volgens Obbe zouden de andere meiden uit Jeltje haar klas dat vast te kinderachtig vinden, en moesten we ze maar een budget geven waarbinnen ze een bestelling konden doen. Eenmaal aan tafel met al die meiden, en Jeltje als stralend middelpunt, ging er ergens een knopje om. Dit moment was zo speciaal dat ik er stil van werd. Ik keek naar een schouwspel waarvan ik hoop dat dit in de toekomst voor meer kinderen is weggelegd. Het budget was wel het laatste waar ik aan dacht.

GROTE MEIDEN

Bij de meiden uit Jeltje haar klas schemert er al een volwassen iemand door. Bij Jeltje is dat toch wezenlijk anders. Ze is ook een grote meid, ook al speelt ze nog graag met haar keukentje en is kiekeboe een favoriete bezigheid. Haar leven speelt zich af tussen prinsessenjurken, een bord op je hoofd en de eerste stappen naar zelfstandigheid. Gelukkig is Jeltje als geen ander in staat om dit er gewoon te laten zijn, en zal ze zich voorlopig geen zorgen maken over de toekomst. En waarom zou je ook met zulke lieve klasgenoten op een school waar iedereen welkom is!

Linda Jansen heeft drie kinderen: Geeske (13), Jeltje (12) en Obbe (10). Jeltje heeft het syndroom van Down. Regelmatig beschrijft Linda voor platform In1school haar bevindingen op ‘Route 21’: de weg die ze samen met Jeltje én de rest van haar gezin aflegt. Lees ook de vorige blog: Pluk de dag!