Mariëlle blogt: Ik ben trots op waar ik vandaan kom

Ik heb een taalontwikkelingsstoornis (TOS) . TOS is een neurocognitieve ontwikkelings-stoornis die ervoor zorgt dat de taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft bijvoorbeeld grote moeite met praten of het begrijpen van taal.

Onzekere weg

De tijd waarin je als kind aan het popelen bent om naar school toe te gaan was voor mij een hele opgave. Een weg vol onzekerheid en waarbij ik weinig keus had. Ik ben begonnen op een normale basisschool, maar ik liep al snel vast omdat mijn taal niet uit mijn mond kwam. Ik liep bij de logopediste, maar hoeveel ik ook oefende, er kwam geen vooruitgang in.

Na een klein half jaar ging ik toch maar naar het speciaal onderwijs, een school waar ik omringd werd door allemaal kinderen die hetzelfde hadden als ik. Het voelde fijn om op deze school te zitten. Ik had elke dag logopedie, elke dag weer de klanken die ik maar goed moest uitspreken. Op dat moment zag ik daar het nut niet van in, maar achteraf ben ik zo blij dat ik dit wel heb gehad. Groei kon je bijna niet zien in mijn geval. Geduld hebben om met mij in de klas te zitten was dan ook een grote uitdaging.

Leren is ontdekken

Na mijn basisschool heb ik praktijkonderwijs gevolgd. Helaas is hier niet alles uitgekomen wat ik wel in mij had. Door mijn TOS kon ik het niet goed uiten, maar ik ben ervan overtuigd dat er meer manieren zijn om te leren. Na mijn schooltijd heb ik meer geleerd dan ik ooit kon dromen. Door met andere mensen in gesprek te gaan en te praten over hoe hun leven was/is en wat ze eruit hebben gehaald.

“Leren is ontdekken, het ervaren en het leven. Soms kan je het leven niet uit een boek leren. Wees creatief in lesgeven, vraag aan het kind zelf hoe hij het liefst wilt leren.” - Mariëlle Vermeulen, Ervaringsdeskundige TOS

Door al deze mooie ervaringen ben ik ervaringsdeskundige TOS geworden. Ik wil graag dat andere mensen van mijn ervaringen kunnen leren om zo het onderwijs en het leven een stuk leuker en uitdagender te maken. Daarom ben ik voor mezelf begonnen. Op die manier heb ik alle tijd en ruimte om te spreken op scholen en bij bedrijven over mijn ervaringen met TOS en om tolk te zijn tussen kinderen met TOS en hun ouders. Zo kan ik de verbinding maken tussen hen en hulpland.

Mariëlle Vermeulen (25) is Ervaringsdeskundige TOS. Voor platform In1school blogt ze over haar ervaring als kind met TOS is het onderwijs. Momenteel werkt Mariëlle als ervaringsdeskundige TOS en heeft zij haar eigen stichting opgericht, Stichting TOS.