“Met de inzet van school en vertrouwen in de leerling kom je een heel eind”

Lauren heeft ondanks haar chronische aandoening, cerebrale parese, altijd regulier onderwijs gevolgd. Vanwege haar beperking, moesten er wel aanpassingen gedaan worden. Lauren is er in overleg met de school goed uitgekomen. Helaas ziet ze bij haar werk voor jongerenorganisatie JongPIT dat dit een uitzondering is op de regel. Ze zet zich daarom in om ook voor die jongeren te zorgen dat de juiste aanpassingen gemaakt worden. Ze geeft advies aan belangenorganisaties en onderwijsorganisaties over het volgen van onderwijs met een chronische aandoening. Alle vragen die hierover binnen komen, komen dan bij haar terecht. Ook heeft ze met Tweede Kamerleden gesproken over mooie ontwikkelingen in het onderwijs en over punten waar juist aandacht nodig is.

Niet beleid, maar inzet school bepalend

Lauren merkt dat wanneer het om maatwerk op school gaat, niet het beleid maar de inzet van de school bepalend is. Op de reguliere basisschool waar ze naartoe ging, was ze de eerste leerling met cerebrale parese. Het was af en toe best zoeken naar de juiste aanpassingen. Tijdens de uitjes ging Lauren bijvoorbeeld mee in een rolstoel. Haar basisschool geeft te kennen dat het proces met Lauren voor hen het begin was van hun invulling van passend onderwijs. Lauren wordt nog steeds gevraagd over haar ervaringen te vertellen, bijvoorbeeld toen de toenmalige minister van Onderwijs langskwam op haar oude school.

Inzet school noodzakelijk

Lauren benadrukt dat scholen soms denken dat ze bepaald maatwerk niet kunnen leveren, maar dat maatwerk soms al met heel kleine acties geleverd kan worden. Wanneer je met elkaar in gesprek gaat, kun je er samen uitkomen. Daarbij hoort vertrouwen in de leerling dat hij of zij goed kan aangeven wat hij of zij nodig heeft. Dat vergt wel inzet en energie van de school. Volgens Lauren moet er een balans zijn tussen wat de leerling zelf moet vragen en kennis van de school over hoe de juiste aanpassingen gedaan kunnen worden. Hierbij ligt volgens Lauren ook een taak voor de overheid om te zorgen voor goede informatievoorziening, zodat duidelijk is voor scholen hoe en welke ondersteuning geregeld kan worden.

Maatwerk

Maatwerk moet bij Lauren ook geboden worden wanneer ze in de bovenbouw oververmoeid raakt. Ze kan niet meer bij alle lessen zijn. Samen met haar mentor kijkt ze naar haar rooster. Waar moet ze wel heen en wat kan ze zelf thuis doen? Op die manier heeft ze meer rust en kan ze alles bijhouden op school. Deze gesprekken waren erg fijn. Dit gaat op andere scholen helaas niet altijd zo. Die verhalen bereiken Lauren via JongPIT: “Ik hoor ook minder goede verhalen. Ik denk dat dat bij onze school wel redelijk goed geregeld is, omdat er meer leerlingen op school zijn die bijvoorbeeld gespreid examen doen. Of één jaar in twee jaar doen. Onze school heeft daar al wat meer ervaring mee. Zij weten wat werkt en wat niet. Ik hoop dat scholen dat van elkaar kunnen leren.”

Op maandag 16 november 2020 vindt het debat over de evaluatie over het passend onderwijs plaats in de Tweede Kamer. In aanloop naar dit debat roept JongPIT samen met FNO en Defence for Children de overheid op om inclusief onderwijs voor alle kinderen en jongeren mogelijk te maken. Elke dag delen ze verhalen en perspectieven over de ervaringen met passend onderwijs en over wat inclusief onderwijs betekent voor schoolleiders, docenten, zorgcoördinatoren, ouders en kinderen en jongeren. Voor alle verhalen, ga naar de website van JongPIT.