School wijst PGB budget af

PGB budget in de klas? Ouders bieden het aan , maar de directeur van de speciale school zegt bot: “daar begin ik niet aan. Als ik het accepteer en hem inschrijf, dan zit ik eraan vast. Straks sta ik voor de rechter als het niet gaat.” De leerling om wie het gaat, mag wel komen op de school maar voorwaardelijk en ouders zijn daar nogal bang voor.

Hun zoon heeft de reguliere basisschool kunnen volgen. Hij heeft een verstandelijke beperking. Zijn ouders vonden het heel belangrijk dat hij met leeftijdgenoten uit het dorp kon blijven optrekken en dat hij dichtbij huis op school zat. Zo was het vertrouwd, veilig en kreeg hij de beste kans om veel te leren in de klas. Er was, gefinancierd uit het PGB (persoonsgebonden budget), voldoende begeleiding in de klas om de docent te helpen.

Een reguliere voortgezet onderwijs school vinden ouders niet haalbaar. Ze bezoeken scholen voor speciaal voortgezet onderwijs, maar voelen zich daar slecht bij. Een school voor zeer moeilijk lerende kinderen vinden ze wel geschikt en ze melden hem aan. Daar zegt de directie dat hun jongen teveel begeleiding nodig heeft, dat hij niet dat PGB wil accepteren (“want dan zit ik eraan vast”) maar dat er wel extra hulp bij moet. Bovendien komt er een extra voorwaarde: hun zoon mag er komen, maar alleen op voorwaarde dat hij leerdoelen haalt, anders moet hij per direct weg.

Het enige alternatief dat wordt geboden is een speciale school voor meervoudig beperkte leerlingen. Ouders vinden dat niets. Hun zoon beweegt, communiceert, zoekt graag en veel sociaal contact. Ze verwachten dat daar niets van terecht komt in de groep meervoudig beperkte leerlingen die weinig tot niet communiceren en weinig vrij bewegen. Inmiddels is het schooljaar begonnen. Ouders twijfelen; naar de school die voorwaarden stelt en PGB weigert of naar de school waar ze geen enkel vertrouwen in hebben?