Victor mag ook naar de middelbare school

Het is een enorme puzzel geweest. Maar elk kind heeft recht op onderwijs", zeggen de ouders van Victor. Hun zoon mag ondanks zijn ernstige beperkingen waardoor hij zijn lichaam niet goed controleert en niet kan praten, beginnen op de middelbare school in Goirle.

Victor’s schoolcarrière is tot 2014 gebrekkig geweest. Hij liep hersenbeschadiging op na de geboorte waardoor zijn lichaam niet doet wat hij wil, zoals hij nu zelf uitdrukt. Hij heeft onder meer dyspraxie en kan niet praten. Hij heeft vanaf zijn vijfde wel leren lezen en schrijven, maar ging lange tijd niet naar school, ook al was zijn cognitieve niveau bovengemiddeld.

In 2014 mocht hij als gast enkele dagdelen meedraaien op basisschool ‘t Schrijverke in Goirle en dat ging wonderwel goed. Net als zijn klasgenoten deed hij de IEP toets (een vervanger van de bekende Cito-toets). Het bleek dat hij VWO-niveau aankan.

Vanzelfsprekend was de overgang naar de middelbare school daardoor nog niet. Inclusie in het middelbare onderwijs is niet makkelijk te financieren en te organiseren in Nederland, maar het Mill-Hill college in Goirle durfde de stap aan, met medewerking van het voortgezet speciaal onderwijs.

Victor mag ook naar de middelbare school
Victor te midden van klasgenoten op het Mill-Hill college

Lees hier meer over Victor en zijn klasgenoten.