De Nieuweschool in Panningen

De Nieuweschool in Panningen, Limburg, is een openbare school met een mix van 180 leerlingen van verschillende komaf, met en zonder special needs. Op de Nieuweschool zijn alle kinderen uit de omliggende dorpen welkom. Alle kinderen doen mee en krijgen het onderwijs dat bij hen past.

“Plezier op school leidt tot ontwikkeling en resultaat.”
- De Nieuweschool

GEDIFFERENTIEERD LEREN

Op de Nieuweschool zijn er geen extra faciliteiten, omdat ze niet werken met diagnoses. Wel krijgt ieder kind het onderwijs dat bij hem of haar past door de nauwe samenwerking met de intern begeleider.

“Wij willen niet stickeren met ADHD, autisme, PDD-NOS of wat dan ook.”
- Johan van den Beuken, directeur Nieuweschool

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Dit kan omdat ze zes bestaande groepen verdelen in maatwerkgroepen, waarbij gedifferentieerd leren centraal staat.

BUURTSCHOOL

Volgens directeur Johan is er altijd een aanknopingspunt voor ontwikkeling. Het belangrijkste is dat een kind het naar zijn of haar zin heeft op school. Als dat zo is volgt het leren vanzelf volgens hem.

“Het is niet goed voor een kind als het elke dag met een busje wordt opgehaald en naar de stad wordt gebracht voor speciaal onderwijs, dan haal je hem uit zijn omgeving, dan raakt hij geïsoleerd. Ik vind echt dat élk kind uit dit dorp op deze school terecht moet kunnen.”
- Johan van den Beuken, directeur Nieuweschool

Hierbij heeft de school ook een sociale functie bij de ontwikkeling van een kind. Op school leren kinderen immers met elkaar omgaan, ze leren de verschillen en overeenkomsten. Een belangrijke basis voor het latere leven.

NET EVEN ANDERS

Ook voor leraren gaat het op de Nieuweschool net even anders dan op andere scholen. Zo wordt er niet vergaderd, dat kost alleen maar tijd. Leraren moeten met hun klas aan het werk, dus dan moet er niet teveel administratief werk op hen liggen te wachten. Er is geen administratief medewerker, de directeur checkt zijn eigen e-mail en kwaliteit en vakmanschap staan bovenaan.

Bekijk dit filmpje voor een sfeerimpressie van de Nieuweschool.