De visie van Notre Dame des Anges op inclusief voortgezet onderwijs

Steeds meer scholen zetten stappen richting inclusief onderwijs en delen hun ervaringen, kennis en kunde met anderen organisaties. Vorig jaar maakten we het magazine ‘Zo kan het ook’ scholen voor basisscholen die werken aan inclusief onderwijs. Eerder dit jaar publiceerde wij een speciale editie voor het voortgezet onderwijs. Eén van de pioniers die werkt aan inclusief voortgezet onderwijs is Notre Dame des Anges in Ubbergen.

Notre Dame des Anges is een kleine bijzondere havo in de prachtige omgeving van Ubbergen. Het is een school waar iedereen welkom is en waar alle leerlingen de ruimte en aandacht krijgen voor hun eigen ontwikkeling op persoonlijk, kunstzinnig en sociaal gebied.

“Iedereen hoort erbij en doet ertoe. We staan er samen voor!” - Notre Dame des Anges

VOOR IEDEREEN

De Notre Dame des Anges is een plek voor iedereen om te leren en te groeien. Vertrouwen, respect en ontplooiing als kernwaarden staan hierbij centraal. Want eigenaarschap, een goede interactie tussen docenten en leerlingen en het geven van doelgerichte feedback vanuit vertrouwen en respect versterkt de leermotivatie van leerlingen. Hierdoor kunnen zij zich optimaal ontplooien en behalen zij betere prestaties.

“Ieder kind, ieder mens kan zich ontwikkelen.” - Notre Dame des Anges

EIGENWIJS LEREN

Sinds 2018 werkt de school met het nieuwe schoolconcept ‘Eigenwijs Leren’. Hierdoor kunnen leerlingen via flexibele leerroutes en keuzemogelijkheden die passen bij hun eigen talenten en mogelijkheden werken aan hun eigen leerdoelen, vanuit een sociale en veilige setting.

VISIE OP LEREN
De visie op leren van de school is:
1. je bent uniek
2. je neemt de regie
3. je leert voor het leven
4. je werkt vanuit een groeimindset

De visie die de basis vormt voor dit nieuwe schoolconcept is dat het eigenaarschap van het leerproces bij de leerling zelf ligt. Er is veel aandacht voor het organiseren, plannen en leren studeren. De docenten vervullen hierbij de rol van persoonlijke coaches. Hiermee werken ze aan eigentijds, gepersonaliseerd en inclusief onderwijs in een veilige, creatieve en uitdagende leef- en leeromgeving waar iedereen zich op zijn of haar eigen tempo kan ontwikkelen. Notre Dame des Anges hoopt in 2021 het concept van ‘Eigenwijs leren’ in de hele school te hebben ingevoerd.

Benieuwd naar de andere zo kan het ook scholen? Download het ‘Magazine Zo kan het ook scholen voortgezet onderwijs 2019’ of vraag kosteloos een exemplaar aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van ‘voortgezet onderwijs magazine’.