Op weg naar inclusief onderwijs

Het onderwijssysteem in Nederland heet passend onderwijs. Dit betekent dat er verschillende scholen zijn voor regulier en speciaal onderwijs. Gelukkig zien we ook steeds meer scholen pionieren op het gebied van inclusief onderwijs. Waarbij kinderen met en zonder beperking samen naar school gaan en het schoolsysteem wordt aangepast aan de begeleiding en zorg die het kind nodig heeft. Ieder(in) bezocht twee van de pioniers uit ons ‘Zo kan het ook scholen’ magazine en maakte een prachtig filmpje.

Ieder mens kan zich ontwikkelen

‘Ga voor iemands kwaliteiten en blijf van zijn of haar beperkingen af’ aldus Teun Dekker, directeur van basisschool De Kroevendonk. Op deze school in Roosendaal bieden ze inclusief onderwijs, want ieder mens kan zich ontwikkelen. Zo is hun stellige overtuiging. Kijk naar Jeltje en Meike, zij kunnen op hun eigen tempo leren en met hun eigen kwaliteiten en mogelijkheden zich verder ontwikkelen. Zo maakt Jeltje een filmpje voor haar klasgenootjes waarin ze vertelt over vuurwerk zodat haar klasgenoten hier meer over kunnen leren.

Evenveel aandacht

Het ene kind is het andere niet. Door het onderwijs goed te organiseren en leraren te faciliteren bij de begeleiding, krijgt ieder kind de aandacht die hij of zij nodig heeft op De Kroevendonk.

Ook Het Rondeel in Den Bosch biedt inclusief onderwijs. Door middel van co-teaching kan ieder kind op zijn eigen manier leren en de aandacht krijgen die hij of zij verdient. Naima, een van de ouders, vindt inclusief onderwijs een toegevoegde waarde: ‘Het voordeel is dat mijn dochter met diverse kinderen om leert gaan. Dus ik hoef niet uit te leggen dat andere kinderen soms anders zijn, want dat leert ze al in de klas’.

Wilt u meer lezen over deze pioniers op het gebied van inclusief onderwijs? Neem dan een kijkje in ons ‘Zo kan het ook scholen’ magazine Heeft u ervaring met inclusief onderwijs? Vertel ons uw verhaal.