Rebecca blogt: Ieder kind mag er zijn op de Korenaar

In1school organiseert masterclasses op basisscholen die pionieren op het gebied van inclusief onderwijs. De vierde in deze reeks vond plaats op basisschool de Korenaar in Eindhoven. Hier hebben ze een heldere visie op inclusie en is directeur Berdi de Jonge, samen met haar team, gestart met het vormgeven van inclusief onderwijs: van kinderopvang en peuterspeelzaal tot de basisschool.

Ik mag er zijn op mijn manier

Een heldere visie waardoor ze samen duidelijke keuzes kunnen maken, ook moeilijke. Om dit samen te kunnen doen is het belangrijk dat iedere medewerker de visie op inclusie draagt en ondersteunt. Dit vraagt veel van alle teamleden. Soms moeten zij op een andere manier lesgeven waardoor hun speel- en leeromgeving op de proef wordt gesteld. Een goede open houding naar leerlingen is belangrijk. Ieder kind mag er zijn op zijn of haar eigen manier.

Een goede keuze

FNO jongerenpanellid Matthijs is vandaag aanwezig. Hij vertelt over zijn ervaringen met een chronische aandoening in het Nederlandse onderwijs. Matthijs begon zijn schoolcarrière op een reguliere basisschool, maar omdat hij niet goed mee kon komen, door zijn beperking, moest hij overstappen naar speciaal onderwijs. Omdat het steeds beter ging heeft hij samen met zijn ouders de keuze gemaakt om terug te gaan naar een reguliere middelbare school. Daar is hij nog elke dag ontzettend blij mee. De ervaringen op het regulier onderwijs hebben hem goed gedaan en voorbereid op zijn studie en de baan die hij via Emma at Work vond.

Participatie

Van passend onderwijs, naar inclusief onderwijs, naar volledige participatie in onze samenleving, dat is wat master Emiel van Doorn graag ziet. Als een kind geboren wordt met een beperking is het belangrijk dat hij of zij zich niet steeds hoeft te bewijzen in het passend onderwijs, maar dat het onderwijs inclusief wordt gemaakt. Uitgaan van en aansluiting vinden bij de kwaliteiten en talenten die kinderen hebben is heel belangrijk. Door ervoor te zorgen dat ze elkaar ontmoeten laten we kinderen groeien. En bereiden we ze voor op deelname aan onze maatschappij.

Zon-groepen

Kinderen op een goede manier voorbereiden op de maatschappij is precies wat ze op de Korenaar doen. Allemaal starten zij in hun eigen basisklas en als een kind extra hulp of begeleiding nodig heeft, gaat hij of zij daarvoor naar een van de zon-groepen. In de zon-groep wordt er vanuit een persoonlijk plan gewerkt aan persoonlijke doelen. Hier wordt in de basisklas verder aan gewerkt. Want op de Korenaar vinden ze het heel belangrijk dat kinderen niet alleen van de leraar leren, maar ook van elkaar.

Het team merkt dat steeds meer kinderen gebruik maken van de zon-groepen om zo wat extra ondersteuning te krijgen. De tip die zij hebben voor inclusief onderwijs: ‘laat de groepsnormen los’. Kijk naar wat het kind nu kan en kijk naar de volgende stap. Is het doel bereikt? Dan kijk je of het kind groeit ten opzichte van zichzelf en ga je op weg naar de volgende stap. De Korenaar hoopt in de toekomst de zon-groepen breder te kunnen trekken zodat iedereen zich op zijn eigen niveau kan ontwikkelen.

Een mooi streven denk ik zo. Ook deze masterclass was weer super interessant om bij te wonen. Ik vond het erg mooi om te zien hoe enthousiast Berdi de Jonge en haar team zijn over inclusief onderwijs op de Korenaar en hoe ze dit over brengen op het publiek. Ook heel mooi om te horen dat de ervaring van het regulier middelbaar onderwijs zo veel goeds heeft gebracht voor Matthijs. Als kind liep ik door een hersentumor enkele onzichtbare beperkingen op door de behandelingen. Ondanks lastige momenten heb ik wel altijd onderdeel kunnen uitmaken van het reguliere onderwijs. Dit heeft mij persoonlijk veel gebracht en dat gun ik ieder kind. Daarom vind ik het zo ontzettend mooi om dit gepassioneerde team te zien.

Rebecca ter Mors (26) is afgestudeerd in de richting Communicatie - International Event, Music & Entertainment studies. Voor In1school blogt ze over haar ervaringen als student. Momenteel werkt ze onder meer als actrice, model en blogger, zie www.rebeccatermors.com

Meer weten over inclusief onderwijs en inclusieve basisscholen? Neem dan een kijkje in het ‘Zo kan het ook scholen’ magazine.