Stichting StiBCO stimuleert het leren als sociaal proces

Stichting StiBCO heeft als doel het belangeloos bevorderen van de cognitieve, sociale, emotionele en affectieve ontwikkeling van kinderen, jongeren en hun ouders. Dit doen ze door het bestuderen, ontwikkelen en verspreiden van het concept Mediërend Leren.

“Ontwikkelen en leren doe je samen. Geniet elke dag weer van de ontwikkeling van jezelf en die van de ander!”

- Stichting stiBCO

Binnen het Mediërend Leren is de omgeving en de sociale processen die daarbij horen, onmisbaar voor de ontwikkeling van een kind. Het ‘leren als sociaal proces’ is het uitgangspunt. Zo wordt er niet over het hoofd van het kind besloten en niet uitgegaan van beperkingen. De docent of ouder kijkt naar welke talenten, krachten en kwaliteiten het kind heeft en welke ontwikkelingen en mogelijkheden daar het beste bijpassen. Door de interactie met ouders, docenten en elkaar ontwikkelen kinderen leer-en denkstrategieën en leren ze zelfstandig problemen oplossen. Zo kunnen ze samen leren en de wereld ontdekken.

“Als je niet voor iemands kwaliteiten gaat, moet je van zijn gebreken afblijven.”
- Emiel van Doorn

Er wordt vaak gedacht dat leer-en denkvaardigheden zich spontaan ontwikkelen tijdens het leerproces, waardoor er verder geen aandacht aan wordt besteed. Van kinderen die moeilijk mee komen op school wordt geacht dat ze onvoldoende vaardigheden hebben om de stof tot zich te nemen. Het Mediërend Leren zegt dat er in dit geval extra aandacht moet zijn voor de manier van interactie die er plaatsvindt om een kind deze denkvaardigheden eigen te laten maken. Zo wordt een kind actief in zijn eigen ontwikkelproces en worden positieve gedragingen en motivatie gestimuleerd.

Tijdens onze vierde masterclass vertelde Emiel van Doorn over Stichting stiBCO over het concept Mediërend Leren en hoe dit concept helpt bij het vormgeven van inclusief onderwijs.