Linda blogt: #All Inclusive Education

We hebben een heerlijke zomervakantie gehad. Mijn ouders waren 50 jaar getrouwd en hadden ons samen met mijn broer en zijn gezin uitgenodigd mee te gaan naar Ibiza. Met zijn tienen, tien dagen op reis! We zaten op een all inclusive resort Magic Life. En magisch was het zeker. In alle opzichten was dit een reis om nooit te vergeten.

Ibiza

Ik droom er al heel lang van om dit eiland te bezoeken en in het bijzonder Es Vedra, een rotsformatie die bekend staat om haar vele legendes. Het is ook de op twee na meest magnetische plek op aarde; een plek die mensen aantrekt, zonder dat iemand weet ‘hoe het nu precies zit’. En daar hou ik van! Ik hou van mysteries waar ons verstand niet bij kan maar waar je ergens diep van binnen weet dat het de moeite waard is. Eén van die dingen is inclusief onderwijs. En dat is geen toeval, want ik heb net als vele anderen een hoge prijs betaald voor mijn schooltijd.

Kind van de rekening

Ik wilde journalist of danseres worden, de wereld verkennen en mensen ontmoeten. Maar techniek had de toekomst, ik belandde op een technische studie en dook met mijn neus in de boeken. In 1993 werd ik Milieukundig Ingenieur én een kind van de rekening! Niemand zei ooit dat ik evengoed mijn hart had kunnen volgen; gewoon omdat intelligentie veel verder rijkt dan het gebied tussen je oren. Het lijkt het best bewaarde geheim, maar met mijn eigenwijze, nieuwsgierige en positieve natuur, wist ik dat het me ooit duidelijk zou worden.

Als geheimen geen geheimen meer zijn

“Let beter op, doe beter je best”. Maar ik verveelde me en mijn talenten werden omgedoopt tot gebreken. Gebreken die tot de dag van vandaag mijn leven tekenen. Het is geen geheim meer dat ons onderwijssysteem creativiteit om zeep helpt en daarmee onze toekomst op het spel zet. Onze kinderen moeten steeds harder werken om te worden wat ze in essentie niet zijn. Het tast onze fundamentele waarden aan: erkenning, ergens deel van uitmaken, persoonlijke groei en het verschil maken. Een regelrechte ramp, als we niets doen. Meer weten? Check dan o.a. deze TED-talk van Ken Robinson.

Volg ook je hart…

…want het brengt ons in beweging. Beweging in het onderwijssysteem is een oplossing voor veel maatschappelijke ‘tekorten’. Ik denk in het bijzonder aan de thuiszitters, de werklozen, maar ook aan overgewicht, gedragsstoornissen, burn-out, depressie, hangjeugd, criminaliteit… Ik geef alvast een pluim aan Geeske’s aardrijkskundeleraar. “Mama, hij rent regelmatig door de klas omdat hij zoveel energie heeft”. Een leuke les voor iedereen! Ik heb al een hele weg afgelegd om de magie en de waarden in mijn leven terug te vinden én om zonder schaamte te kunnen werken aan de dingen waar ik minder goed in ben. Daar staat #All Inclusive Education voor.

Linda Jansen heeft drie kinderen: Geeske (12), Jeltje (10) en Obbe (8). Jeltje heeft het syndroom van Down. Regelmatig beschrijft Linda voor In1school haar bevindingen op ‘Route 21’: de weg die ze samen met Jeltje én de rest van haar gezin aflegt. Lees ook de vorige blog: fit….. ja, ja….