St. Willibrordusschool is positief over inzet extra leraar op school

De St. Willibrordusschool uit Hulst besloot twee jaar geleden om de middelen voor werkdrukvermindering te gebruiken om een ‘extra’ lerares aan te nemen. Deze lerares haalt kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 uit de klas wanneer zij ziet dat een kind extra uitdaging of ondersteuning nodig heeft. De ervaringen met deze werkwijze zijn positief. De school heeft daarnaast een ontwikkelvraag gesteld aan de PO-Raad om de werkwijze nog verder te verbeteren: wat is de meest doeltreffende manier om de samenwerking en de werkzaamheden van een ‘extra’ leraar te organiseren?

De ‘extra’ leraar

Huub Mangus, directeur van de St. Willibrordusschool, vertelt over zijn ervaringen: “Einde schooljaar 2019/2020 constateerden we dat een aantal zaken beter kon. Het rooster voor de extra leraar waarmee we werkten wilden we effectiever inzetten en verbeteren. Daarnaast hebben we een ontwikkelvraag ingediend bij de PO-Raad, om advies te krijgen over wat nog meer verbeterd zou kunnen worden.” Het doel van de ‘extra’ leraar is om enerzijds leerlingen extra te ondersteunen of uit te dagen en anderzijds om de werklast van de groepsleraren te verminderen. De ‘extra’ lerares bewees haar waarde al snel bij het helpen van kinderen met technisch lezen.

Meer maatwerk voor leerlingen

De extra lerares van de St. Willibrordusschool, Daniek Snoeren, vertelt over de voordelen. “Ik vind het heel leuk om op deze manier te werken”, zegt ze. “Als ik iets signaleer, trek ik de leraar aan zijn mouw en prikken we even een moment om het erover te hebben. Als tip zou ik aan andere scholen willen meegeven: kader af wat de extra leraar doet en wat de groepsleraar doet, zodat de extra leraar eigen keuzes kan maken en de groepsleraar kan loslaten. Dan ben je minder afhankelijk van elkaar en kan ieder zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Leerlingen die ik begeleid kunnen op hun eigen tempo werken. Het is mooi te zien dat zij daar meer zelfvertrouwen door krijgen.” Eerder in het schooljaar nam ze een groepje kinderen uit groep 5 en 6 mee voor leesonderwijs. Zij boekten snel vooruitgang en daarna kon weer bekeken worden of ze weer konden aansluiten bij de klas.

De coronacrisis

Ondanks het succes van de ‘extra’ leraar moest de school helaas haar werkwijze bijstellen. Door veel coronagevallen in het team en een extra kleuterklas, kon de leraar minder ingezet worden. De focus ligt nu bij de ondersteuning van kinderen die het nodig hebben.

Op de site van Samen Slimmer PO is meer informatie te vinden over de ‘extra’ leraar.