Naar de rechter

Bij conflicten over ondersteuning op school of het niet toelaten van een leerling of verwijzing naar speciaal onderwijs is het mogelijk een uitspraak van de rechter te vragen. Ouders/leerlingen kunnen voor de rechter bijvoorbeeld toelating tot een school vragen.

EEN PROCEDURE STARTEN

Om naar de rechter te gaan is het nodig om een advocaat in te huren. Dit is verplicht, maar de specialistische kennis van een advocaat is ook nodig om een rechtszaak aan te spannen. Er zijn procedures mogelijk bij de bestuursrechter of bij de civiele rechtbank. Het kan een bodemprocedure worden (langdurig) of een kort geding (als er spoedeisend belang is). In overleg met de advocaat wordt bepaald voor welke procedure wordt gevolgd. De procedure bij een rechter vindt plaats naast, in plaats van, of aanvullend op een procedure bij Geschillencommissie Passend Onderwijs of bij het College voor de Rechten van de Mens. 

EEN ADVOCAAT VINDEN

Om een advocaat te vinden die gespecialiseerd is in onderwijsrecht, kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij geven u dan namen van de bij ons bekende advocaten die ouders helpen met onderwijsgeschillen.

Advocaten zijn prijzig. Personen met lage inkomens krijgen subsidie voor de kosten van een advocaat. Dat is geregeld in de Wet op de Rechtsbijstand. Afhankelijk van het inkomen en vermogen is een eigen bijdrage verschuldigd van minimaal 198 euro. Het inschakelen van een advocaat kan ook worden vergoed uit een rechtsbijstandsverzekering.

Voor meer informatie over rechtsbijstand ga naar de website van de Rijksoverheid.