Het leiderschapsteam stelt een actieplan op. Het doel is inclusief onderwijs bereiken. Beschrijf wat dat betekent voor de school, gegeven de inventarisatie van de stand van zaken uit de vorige stap. Lees de checklist inclusief onderwijs nog eens. Wat moet er veranderen om alle vragen uit de checklist met ‘ja’ te kunnen beantwoorden?
Bepaal dan je prioriteiten. Wat wil je graag als eerste bereiken? Het kan lastig zijn om prioriteiten te bepalen. Een school moet vaak snel reageren als een leerling met een specifieke beperking zich aanmeldt. De omstandigheden dicteren dan de prioriteiten. Een school kan zich echter, los van aanmeldingen, voorbereiden op het toewerken naar brede toegankelijkheid en kwalitatief goed toegeruste leerkrachten die vervolgens in elke nieuwe situatie weten hoe ze kunnen reageren.
Lees hieronder per categorie welke actiepunten je kunt nemen richting inclusiviteit door op de + te drukken.
Wat ook je prioriteiten zijn, zeker is dat een actieplan onderdelen moet bevatten die uitgaan van de driehoek beleid, praktijk en cultuur.
Mogelijke actiepunten wat betreft beleid zijn:
Wat betreft praktijk zijn mogelijke actiepunten:
Zoek financiering voor alle wensen. Dat hoeft niet per se extra financiering te zijn. Kijk ook of binnen het bestaande budget kan worden geschoven. Kijk of er externe financiers zijn (bijvoorbeeld jeugdzorg, innovatiefondsen of fondsen zoals Het Gehandicapte Kind en Handicap NL). Kijk naar de samenstelling van het schoolteam en plan de veranderingen die noodzakelijk zijn.
Een uitgebreide beschrijving van cultuuraspecten en actiepunten is te vinden in de Index voor Inclusie. Denk aan actiepunten zoals:
Een uitgebreide beschrijving van tips en technieken die docenten in de klas helpen bij het realiseren van inclusief onderwijs is hier te vinden.
Bij het actieplan hoort een tijdsplanning. Het loopt nooit precies zoals je vooraf denkt, maar een planning geeft houvast en dwingt je in te schatten wat je mogelijkheden zijn.
Maak een aparte planning voor al het overleg dat je extern wilt voeren met, onder andere, de gemeente, jeugdzorg en het samenwerkingsverband. Plan ook de voorbereiding in voor die overleggen. Wil je sprekers uitnodigen? Plan in wie ze gaat benaderen en inboeken. Plan de herziening van de schoolgids in. Overleg met leerkrachten over hun eigen actiepunten en het scholingsrooster. Geef alle actiepunten een plek en bedenk dat alles niet in een jaar tijd hoeft te zijn voltooid. Plan vooral in wanneer het leiderschapsteam bij elkaar komt om de voortgang te bespreken.
Het is ook een goed idee om na een jaar weer het invullen van de checklist in te plannen. Hoe ver ben je als school inmiddels?
De volgende stap: het begin is er.