Crowdfunding voor onderzoek recht op onderwijs

Rechtsfilosofe Marieke Hopman (26), die het grootste deel van haar leven in Veenendaal woonde, is de eerste promovenda in Nederland die een alternatieve manier zoekt om aan financiën te komen voor haar PHD onderzoek. Het betreft een interdisciplinair onderzoek naar kinderrechten, waarbij de eerste casus zich richt op het recht op educatie. Meer informatie over deze originele crowdfundactie is te vinden op: www.supporttilburguniversity.nl

Het onderzoek

Wat betekent recht op educatie voor kinderen, speciaal wanneer je niet naar school kunt? Wie is er verantwoordelijk voor dat kinderen naar school gaan? Om de casus te onderzoeken gaat Hopman naar de Centraal Afrikaanse Republiek, waar door burgeroorlog de scholen al jaren gesloten zijn. Maar ook onderzoekt zij deze casus in Nederland, want, zoals zij aangeeft: 'ook in Nederland gaan jaarlijks 16.000 kinderen niet naar school. We weten eigenlijk niet waarom dat zo is, en wie deze kinderen precies zijn'.

Crowdfunding

Deze keuze voor een moderne vorm van financiering past binnen de ontevredenheid, over de huidige vormen van financiering voor academisch onderzoek, die al langer heerst. Maar er zijn andere redenen om een crowdfunding campagne te starten. Hopman: 'Door crowdfunding ontstaat er een groep mensen die zich aan een academisch onderzoek verbindt. Iedereen kan het volgen, bijvoorbeeld door korte video's die ik post over het onderzoek. Op deze manier is de kans vele malen groter dat mijn onderzoek ook daadwerkelijk effect heeft in de maatschappij. En dat is voor mij het belangrijkste doel.'

Partners

Hopman staat niet alleen met haar project. Het project wordt ondersteund door twee academische en twee maatschappelijke organisaties: Tilburg University, INTERVICT, Defence for Children/ECPAT The Netherlands en het Wetenschapsknooppunt Brabant.

Ambassadeurs

Daarnaast heeft zij een groep ambassadeurs die haar project ondersteunen. Op deze lijst staan o.a. voormalig minister Jan Pronk, die het onderzoek niet alleen ondersteunt maar ook deels begeleidt, en Marc Dullaert, de Nederlandse kinderombudsman.
Pronk: "Grondig onderzoek kan een bijdrage leveren in de zoektocht naar rechtvaardigheid en mensenrechten . Jonge onderzoekers spelen hierin een belangrijke rol. Marieke Hopman is daar een goed voorbeeld van."

Steun

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u mailen naar Marieke: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie is te vinden op: http://www.supporttilburguniversity.nl/

Hier een presentatie van Marieke over de financiele kant: https://www.youtube.com/watch?v=FJnAOVltseE

Marieke Hopman