Rebecca blogt: Kinderen met een beperking verzilveren in Heerhugowaard recht op onderwijs

80% van de kinderen met handicap gaat naar speciaal onderwijs en ongeveer 5.500 kinderen met een handicap gaan helemaal niet naar school. Ook deze kinderen hebben recht op goed onderwijs in hun eigen buurt, samen met kinderen zonder beperking, om zo samen op te groeien.

Ouders en docenten vinden deze vorm van inclusief onderwijs mooi en willen hier graag naartoe werken, maar weten vaak niet hoe ze dit moeten realiseren. Daarom heeft Defence for Children de masterclassreeks ‘Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht’ opgezet, om in het kader van het programma In1School samen met pioniers op het gebied van inclusief onderwijs in gesprek te gaan met leerkrachten, ouders, bestuurders, politici en beleidsmakers om kennis en ervaringen te delen. Afgelopen dinsdag 20 februari vond de eerste masterclass uit deze reeks plaats en ik was erbij.

Op de Montessori school in Heerhugowaard, een pionier op het gebied van inclusief onderwijs, kwamen de oprichters van Stichting KanZ, ervaringsdeskundige Caron en Idman en master professor Dolf van Veen aan het woord.

Stichting KanZ is een kleine zorgaanbieder en een initiatief van het echtpaar Christiaan Kwint en Marieke Bol. Zij hebben een meervoudig gehandicapte zoon en bieden hem en leeftijdsgenoten via de stichting de zorg die zij nodig hebben. Ze wilden hun zoon Camiel heel graag op een gewone basisschool in de buurt naar school laten gaan samen met zijn broer en zus in plaats van elke dag met een busje naar het speciaal onderwijs. Tijdens de masterclass vertelden zij hoe de stichting in september 2015 startte met een leergerichte dagbesteding binnen het Montessori onderwijs. Camiel hoeft hierdoor niet meer naar een andere stad en kan zelf in zijn rolstoel naar school. Daarnaast kan hij spelen met de kinderen op school, kinderen met en zonder beperking. De stichting biedt kansen en zorg aan kinderen met en zonder (meervoudige) beperkingen en laat met de KanZ-klas zien dat dit mogelijk is. “Want ieder kind is leerbaar, beperking of niet.” Zo heeft ieder kind binnen hun klas individuele leerdoelen en kunnen zij zich op hun eigen tempo ontwikkelen. Daarnaast leren ze samen met de andere kinderen die geen beperking hebben. Zo kunnen zowel de kinderen met als zonder beperking van elkaar leren. Een heel mooie ontwikkeling.

Caron, verbonden aan LFB, belangenorganisatie van mensen met een verstandelijke beperking en ervaringsdeskundige, vertelt ons over zijn tijd op het speciaal onderwijs. Hij ging vroeger met het busje naar school in Utrecht, maar kwam uit Wijk bij Duurstede. Doordat zijn vriendjes van school allemaal ver weg woonden had hij vroeger weinig sociale contacten thuis en dat vindt hij achteraf erg jammer. Doordat hij altijd op een speciale school heeft gezeten en weerhouden werd van het maken van fouten heeft hij geen ervaring opgedaan met het ‘gewone mensenleven’, dat kwam pas toen hij ging werken. De ruimte om dingen te proberen en daarvan te leren had hij graag gehad. Daarom zegt hij “Gewoon doen dat inclusief onderwijs, want iedereen heeft recht op onderwijs en moet de kans krijgen te leren.”

Als laatste komt master professor Dolf van Veen aan het woord. Hij neemt ons, als hoogleraar Grootstedelijk Onderwijs en Jeugdbeleid aan de universiteit van Nottingham, mee naar ‘zijn’ ideale onderwijssysteem: het basisonderwijs, waar kinderen in de buurt met en zonder beperking met elkaar naar school gaan. Volgens Dolf heeft Nederland het ingewikkeld gemaakt in het onderwijs systeem met allerlei verschillende regeltjes en namen. We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Engeland, Schotland en Ierland, deze landen hebben goede inclusieve onderwijs systemen opgetuigd. Ondanks dat het onderwijs in Nederland is verdeeld in regulier onderwijs en speciaal onderwijs is er volgens hem een trend gaande waardoor het steeds normaler wordt om bezig te zijn met inclusief onderwijs. Dolf vindt dat het schoolbestuur ervoor moet zorgen dat als er ouders met een kind met een beperking voor de deur staan, dit kind het onderwijs moet krijgen waar hij of zij recht op heeft. Een kind heeft niet alleen recht op passend inclusief onderwijs, maar heeft ook baat bij het leren samen met buurtgenootjes. Het passend onderwijs zorgt er al voor dat steeds meer speciaal onderwijs scholen gaan samenwerken met speciaal basisonderwijs scholen waardoor kennis wordt gedeeld en kan worden overgenomen door reguliere scholen.
Mede door deze kennis en kunde weten we al heel veel in Nederland. Om dit verder uit te breiden is het volgens Van Veen belangrijk dat we gaan kijken in andere landen hoe zij het inclusief onderwijs geregeld hebben en moeten we goede voorbeelden en kansrijke initiatieven hiervan verzamelen. Door ervaringen te delen en te luisteren naar goede voorbeelden kunnen we ons opwerken naar een inclusief onderwijs systeem in Nederland.

Een mooie afsluiting die mij, als ondertussen volwassene, inspireert mede omdat ik door een hersentumor als kind enkele onzichtbare beperkingen heb opgelopen en ook tegen blokkades in het regulier onderwijs ben opgelopen. Ik maak me nu onder andere hard voor inclusief onderwijs door deelname aan het Jongerenpanel Zorg én Perspectief.

Rebecca ter Mors (25) is afgestudeerd in de richting Communicatie - International Event, Music & Entertainment studies. Voor In1school blogt ze over haar ervaringen als student. Momenteel werkt ze onder meer als actrice, model en blogger, zie www.rebeccatermors.com.