Lettergrootte - +
Contrast - +

Steunpunt Onderwijs: hulp voor ouders en leerlingen

Ouders van leerlingen met een beperking die kiezen voor regulier onderwijs, lopen daarin vaak vast. Ze kunnen Melissabijvoorbeeld geen school vinden die open staat voor hun kind. Of het kost moeite om aanpassingen en zorg te regelen. Deze ouders kunnen voortaan een beroep doen op het NSGK Steunpunt Onderwijs, voor praktische hulp om de hindernissen te overwinnen. Ook jongeren met een beperking die vastlopen in het reguliere onderwijs, kunnen bij het steunpunt terecht.

Het Steunpunt Onderwijs is een nieuw project van NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Het bestaat uit José Smits en Jacqueline Schoonheim. Zij zijn experts op het gebied van inclusief onderwijs. Ze hebben al vele ouders bijgestaan in hun zoektocht naar regulier onderwijs. (Beiden zijn ook betrokken bij In1school.) Ze bieden concrete hulp in de vorm van kennis en advies, bijvoorbeeld over wetten en verdragen: welke rechten heb je en hoe kun je daar een beroep op doen? Indien nodig kunnen ze verwijzen naar juridische ondersteuning.

Verder kunnen ze de weg wijzen in de wirwar van instanties en regelingen. Ze kunnen helpen met het formuleren van een brief of met de voorbereiding van een gesprek met de school, de jeugdzorg of de gemeente. Ook helpen ze ouders en leerlingen om hun vaardigheden en houding zodanig te versterken dat ze beter kunnen opkomen voor hun belang.

Meer weten? Kijk op www.nsgk.nl/steunpuntonderwijs