Hooggerechtshof: school had meisje met Downsyndroom niet mogen weigeren

Een school in Bratislava, Slowakije heeft in 2013 ten onrechte geweigerd om een meisje met het syndroom van Down toe te laten. Dat oordeelde het nationale Hooggerechtshof in september. Volgens de rechter is het meisje gediscrimineerd op grond van haar handicap. De school had moeten onderzoeken welke maatregelen het kon nemen om de leerlinge wél te kunnen toelaten, in plaats van haar direct te weigeren.

De ouders van de tienjarige Ela wilden dat hun dochter naar dezelfde school ging als haar vriendjes en vriendinnetjes. De school weigerde echter resoluut toe te laten. Ela’s ouders lieten het daar niet bij zitten en spanden een rechtszaak aan tegen de school. Met succes: het Hooggerechtshof oordeelde dat de school Ela ten onrechte is geweigerd en alsnog de maatregelen moet nemen die nodig zijn om Ela te kunnen toelaten.

Strijd voor integratie

Ela’s vader Miloš noemt de uitspraak van het hof ‘ontzettend belangrijk’. ‘Het kan ouders die in dezelfde situatie zitten, helpen om hun strijd voor integratie door te zetten.’ Ela zelf zal weinig merken van de overwinning: haar ouders vonden uiteindelijk een school waar ze wél werd toegelaten. Daar zal Ela blijven. Miloš: ‘De leerkrachten op Ela’s huidige school laten zien dat het mogelijk is om een kind met een handicap te integreren. Ela hoort er helemaal bij.’