Lespakket Hokjesdenken

Iedereen is anders en toch hebben we allemaal iets gemeen. Om leerlingen hiervan bewust te maken heeft Samen Sterk Zonder Stigma het lespakket Hokjesdenken ontwikkeld.

HOKJESDENKEN

In een les van een uur deelt de docent samen met de leerlingen de klas in hokjes in. Hierbij zullen zij erachter komen dat het gek is om op basis van één kenmerk iemand in een hokje te plaatsen. Er zal met de leerlingen hierover in gesprek gegaan worden en gevraagd worden of zij uit hun toegewezen hokje durven te stappen en voor een ander passend hokje willen kiezen.

OVEREENKOMSTEN

Tijdens deze les gaan leerlingen door middel van persoonlijke stellingen samen opzoek naar wie zij zijn, naar de verschillen én de overeenkomsten die ze hebben. Gaandeweg zullen ze zien dat het hokjesdenken eigenlijk niet past bij hoeveel ze gemeen hebben. Ook zullen ze verschillen tegen komen die er mogen zijn. Ze ontdekken samen en leren elkaars verschillen te waarden.

Aan de slag met hokjesdenken? Vraag dan het lespakket Hokjesdenken aan. Hokjesdenken kan op verschillende manieren worden ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ouderavond zoals deze school heeft gedaan.