Pionier de Kroevendonk geeft tips voor inclusief onderwijs

Inclusief onderwijs is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind en zien we gelukkig steeds meer in de praktijk. Er zijn steeds meer scholen die pionieren op het gebied van inclusief onderwijs en die hun kennis en kunde graag met het platform in1school delen. Dit doen ze via het magazine ‘‘Zo kan het ook’ scholen’ en tijdens de Masterclass reeks ‘Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht’ die In1School organiseert op deze basisscholen. Eén van die pioniers is de Kroevendonk in Roosendaal.

Kinderen groeien op deze basisschool op in een samenleving die erg divers is: kinderen met en zonder beperking, kinderen met verschillende culturele - of geloofsachtergrond etc. De school wil onderdeel zijn van de lokale samenleving en relaties met de wijk versterken en dat doen ze door nauw samen te werken. Het team van de Kroevendonk heeft een aantal tips voor ons om te zorgen voor goedlopend inclusief onderwijs.

Een inclusieve cultuur

* Gebruik je visie als kapstok en baseer je pedagogische visie op je mensvisie, zodat je niet in systeemvalkuilen stapt.
* Zorg dat de visie die uitgaat van het recht op leven en samenleven, zichtbaar en herkenbaar is. Dan kun je mensen niet buitensluiten.
* Zorg dat de leerkrachten op jou school dezelfde soort ‘inclusieve’ startpositie hebben van waaruit gewerkt kan worden.
* Werk hard om vorm te geven aan inclusief onderwijs en te zorgen dat iedereen mee doet.
* Betrek ouders als partners bij je onderwijs en betrek kinderen bij het stellen van doelen. Neem ze mee in wat je doet en werk samen.
* Evalueer regelmatig met elkaar over het proces op je school en betrek daarin ook de ouders.

Een inclusief beleid

* Als schoolleider moet je er helemaal in geloven en leiderschap tonen.
* Ontwikkel de school met elkaar, van onderuit en samen.
* Zoek mensen met een passie voor kinderen en kennis en kunde op het gebied wat jij nodig hebt.
* Personeel hoeft echt niet van alle stoornissen op de hoogte te zijn, maar moet wel kennis hebben van hoe er met bepaalde kenmerken van een kind om gegaan kan worden.
* Zorg dat je als schoolleider een sterk netwerk hebt, zowel lokaal als rondom inclusief onderwijs.
* Vraag aan het eind van een gesprek regelmatig of iemand een tip voor je heeft. ook aan ouders!
* Laat niet de beperking van regelgeving, financiën of ‘onmogelijkheden’ leidend zijn.
* Grijp kansen die een Integraal Kind Centrum kan bieden, waarbij je onderwijs, opvang en zorg kunt combineren.

Een inclusieve praktijk

* Ga eens kijken bij scholen waar inclusief onderwijs op een andere manier wordt vormgegeven.
* Hands om mentaliteit als je iets wilt, dan ga je het doen!
* Vier successen
* Neem mensen serieus en pak de signalen van ouders, leerlingen en leerkrachten op.
* Je vak is je passie voeden!
* Denk niet teveel aan problemen die gaan komen, want dan kom je niet in beweging.

Werkt u ook aan inclusief onderwijs? We horen graag uw verhaal, ervaringen en tips over de weg naar inclusief onderwijs.