Platform In1school lanceert inclusieve Scholenkaart

Platform In1school verzamelt al jaren goede voorbeelden van scholen die stappen zetten richting inclusief onderwijs. Deze goede voorbeelden dienen ter inspiratie voor andere scholen. Ze laten zien dat er veel verschijningsvormen van inclusief onderwijs zijn. Om zo kinderen met en zonder een beperking samen naar school te laten gaan, zodat ze van en met elkaar leren, zoals ook staat vastgelegd in het VN-Mensenrechtenverdrag Handicap. In1school bundelt nu deze scholen in een kaart.

Inclusief beleid, praktijk en cultuur

De eerste 30 scholen staan nu op de kaart. Zij zetten allen stappen richting inclusief onderwijs op het gebied van beleid, praktijk en cultuur. Ze bieden leerlingen extra ondersteuning aan wanneer nodig, verwijzen leerlingen niet door naar het speciaal onderwijs of committeren zich aan het borgen van de rechten uit het VN-Mensenrechtenverdrag Handicap. De scholenkaart laat zien dat het inclusief onderwijs moeilijk te definiëren is. Het VN-Verdrag laat veel ruimte voor interpretatie. De gemene deler is in ieder geval dat het belang van ieder kind voorop staat. De leerling staat centraal, niet het systeem. Er wordt gekeken naar wat een leerling nodig heeft en daar wordt een plan voor gemaakt. De voorbeelden op de kaart laten zien dat veel mogelijk is.

Inspirerende voorbeelden van inclusief onderwijs

De lijst met scholen is niet uitputtend; het is een levend document. De scholen op de kaart zijn ook niet ‘klaar’ met het inclusief onderwijs. De ene school is al lang met inclusiviteit bezig, de ander zet de eerste stappen. Het delen van de goede voorbeelden dient ter inspiratie. Hoe kan een school de eerste stappen zetten? Hoe is dat andere scholen vergaan? Het wiel hoeft niet steeds opnieuw uitgevonden te worden. Op de kaart staan scholen uit het primair- en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hogescholen en universiteiten.

Ga op onderzoek

De Scholenkaart staat nu online. Kijk op de kaart naar initiatieven uit de buurt, klik op de scholen en lees op welke manier de school bezig is met inclusief onderwijs. Hebben we een school gemist? Laat het weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..