Vlogs over leren, spelen en werken in tijden van corona

Nu de scholen dicht zijn en iedereen zo veel mogelijk thuis moet blijven, vinden we creatieve manieren om toch met elkaar in contact te blijven. Een goed voorbeeld hiervan is het initiatief van Cam on Wheels, een organisatie die jongeren met een communicatieve beperking helpt om een audiovisuele mbo of hbo-studie te volgen. Nu de studie vanwege de coronacrisis niet verder kan gaan, zette de organisatie het ‘Com in beeld’ vlogkanaal op. Hierop is te zien hoe kinderen en jongeren met en zonder beperking omgaan met de huidige situatie. Iedereen kan een vlog insturen. Bijvoorbeeld over wat je zoal kan doen op een dag, of hoe je thuis les krijgen ervaart.

In contact blijven

De studenten van Cam on Wheels kunnen de ingestuurde vlog monteren als dat nodig is. Zo kunnen zij hun vaardigheden op peil houden. Op het vlogkanaal zijn al een heel aantal vlogs te vinden. Zo vertelt Jelle in zijn vlog over de eenzaamheid die hij ervaart nu niemand op bezoek mag komen. Door middel van de vlogs kan hij toch contact houden met de buitenwereld. Valerie laat zien hoe zij in deze tijd onderwijs ontvangt. Elke week krijgt zij een weekplanning van school met opdrachten. Vragen stelt ze haar leerkrachten via WhatsApp en één keer per week skypen ze met de hele klas. Zo blijft iedereen toch in contact met elkaar. Dat is zeker in deze tijd erg belangrijk, onderstreept ook Rick Brink, Minister van Gehandicaptenzaken. Hij roept sinds het uitbreken van de coronacrisis mensen op om in contact te blijven. Deze week kwam ook een onderzoek over eenzaamheid onder mensen met een beperking uit dat de minister had laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat mensen met een beperking zich vaker eenzaam voelen dan mensen zonder een beperking. Minister Brink uit zijn zorgen over de groter wordende eenzaamheid van deze groep tijdens de coronacrisis.

Zelf vloggen?

Het vlogkanaal ‘Com in Beeld’ gaat de eenzaamheid tegen. Kinderen en jongeren met en zonder beperking kunnen een video of vlog opsturen naar Cam on Wheels. Kijk voor meer informatie op de website van Cam on Wheels . Daar zijn ook de vlogs van Jelle en Valerie te zien.

Lees het onderzoek over eenzaamheid onder mensen met een beperking.