Vreedzame School principe #2: conflicthantering

We schreven eerder over De Vreedzame School en De Vreedzame Wijk en waar dit concept vandaan komt. Vanaf nu bespreken we, in een serie artikelen, de pedagogische principes van De Vreedzame School en daarmee De Vreedzame Wijk.

SOCIALE SAMENLEVING

Positiviteit is belangrijk binnen een gemeenschap, daar schreven we in het vorige artikel ook over. Het is dan ook belangrijk dat iedereen binnen de gemeenschap met elkaar overweg kan en eventuele conflicten goed worden opgelost. De Vreedzame School leert kinderen hoe ze dit zonder geweld kunnen doen zodat we met elkaar in een sociale samenleving kunnen opgroeien.

CONFLICT OF RUZIE

In het begin leren kinderen wat het verschil is tussen een conflict en een ruzie. Een conflict is namelijk niet positief of negatief maar neutraal, een botsing van belangen of meningen. Een ruzie daarentegen is wel negatief en een gewelddadige uitwerking van een conflict.

OPLOSSEN

Om een conflict op te lossen is het belangrijk dat beide partijen kijken naar de belangen die een ieder heeft en te kijken of hier overeenstemming kan worden bereikt. Er zijn verschillende stijlen in de aanpak richting een oplossing.

Ben je heel erg gericht op je eigen belang tijdens het oplossen van het conflict, zonder rekening te houden met de ander, dan ben je aan het wedijveren. Je gaat koste wat kost voor de winst. Wil jij je juist aanpassen aan de ander, dan doe je het tegenovergestelde en probeer je juist heel erg rekening te houden met het belang van de ander, waardoor je eigen belangen worden verwaarloosd. Wil je geen conflict aangaan omdat het niet het juiste moment is, je niet de juiste informatie hebt of totaal iets anders, dan vermijd je een bedreigende situatie.

Samenwerken met de ander, om actief naar een oplossing te zoeken, is beste manier om een conflict aan te pakken omdat je op een positieve manier zoekt naar een oplossing die voor beide partijen goed is. Als laatste kun je ook een compromis sluiten in een conflictsituatie. Mocht samenwerken echt niet lukken, dan kun je ook voor een acceptabele oplossing voor beide partijen kiezen. Hierbij is het wel belangrijk dat beide partijen water bij de wijn willen doen gedurende het proces.

MEDIATOR

Binnen conflictsituaties is het niet zo dat één van deze stijlen de beste is op weg naar de oplossing. Vaak is het zo dat er gekeken moet worden welke stijl het beste bij de situatie past. Omdat een neutrale derde partij bij conflictoplossing erg fijn is, leren kinderen in De Vreedzame School wat een mediator is. Dit is een bemiddelaar die aan de hand van een stappenplan het gesprek tussen de kinderen, die in conflict zijn geraakt, begeleidt om zo samen tot een oplossing te komen.

Meer weten over conflictoplossing en hoe dit toe te passen? Bekijk dan het filmpje van RTV Stichtse Vecht.