Gevolgen VN verdrag voor het Nederlands onderwijssysteem

Het VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (IVRPH) bepaalt: elk kind heeft recht op onderwijs en scholen moeten toegankelijk zijn voor alle leerlingen. Het Nederlandse Passend onderwijs stelsel past hier onvoldoende bij, stelt het rapport Gevolgen VN verdrag IVRPH voor het Nederlands onderwijssysteem.  Nederland voert dit jaar, als een van de laatste landen in Europa, het VN verdrag inzake rechten van personen met een handicap in. De kern van het Verdrag is: discriminatie op grond van handicap is verboden en de samenleving moet toegankelijker worden opdat mensen met een handicap gelijkwaardige kansen krijgen overal aan mee te doen. Toegespitst op onderwijsterrein betekent het: elk kind heeft recht op onderwijs en scholen moeten toegankelijk zijn voor alle leerlingen.

De gevolgen voor Nederlandse scholen lijken niet groot. We hebben immers de wetgeving passend onderwijs die discriminatie verbiedt en die elk kind een “passende plek” garandeert. Het systeem van Passend Onderwijs zou goed genoeg zijn om te voldoen aan de plicht te zorgen dat elke leerling met een beperking goed onderwijs en adequate ondersteuning krijgt, stelt de Nederlandse regering. De uitkomsten van beleid tot nu toe geven aanleiding tot veel twijfel op dat punt. Het rapport van onderzoeker José Smits komt tot de conclusie dat er op belangrijke punten er hiaten zijn tussen VN Verdrag en de Nederlandse onderwijspraktijk.

Het rapport “Gevolgen VN verdrag IVRPH voor het Nederlands onderwijssysteem” gaat in op het VN-verdrag: de voorgeschiedenis, de verhouding met andere geldende internationale verdragen, de afzonderlijke artikelen en de implicaties ervan voor Nederland, meer in het bijzonder de implicaties voor het Nederlandse onderwijssysteem.

Download hier het rapport Gevolgen VN verdrag IVRPH voor het Nederlands onderwijssysteem.

Download hier de submission van Inclusion Europe ten behoeve van de Algemene Discussie over artikel 24 van het IVRH dat gaat over het recht op inclusief onderwijs. In1school ondersteunt deze submission.

Wij kunnen u het rapport ook toesturen voor de kostprijs van € 7,50 inclusief verzendkosten. Mail een verzoek met de naam van het rapport en uw adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

José Smits