Inventarisatie van onderzoek naar praktijken van inclusief onderwijs

Welke factoren maken dat inclusief onderwijs slaagt en dat alle leerlingen, met of zonder een beperking profiteren? In1school analyseerde 157 wetenschappelijke onderzoeken. Het rapport "De praktijk van inclusief onderwijs onderzocht", geeft aan wat wel en wat minder goed werkt op scholen in binnen en buitenland.

Wereldwijd zijn er inmiddels vele scholen die inclusie in het onderwijs hebben ingevoerd. Wat leert de ervaring op die scholen over het succes van inclusief onderwijs? Wat werkt wel; en wat werkt niet zo goed?

Mr. Sandrien Banens , analyseerde 157 wetenschappelijke onderzoeksartikelen uit Nederland, Zweden, Zwitserland, Cyprus, België, Hong Kong, Bangladesh, Canada, Verenigde Staten, Zuid Afrika, Italie, Verenigd Koninkrijk. De onderzoeken die in het rapport "De praktijk van inclusief onderwijs onderzocht" van IN1school zijn opgenomen laten een beeld zien van praktijken van inclusief onderwijs wereldwijd. Het ene land is relatief "ver" met inclusief onderwijs (het noord oosten van de VS, Canada, Zweden) terwijl in andere landen het bestrijden van analfabetisme centraal staat of waar eerder sprake is van integratie dan inclusie.
Ondanks de grote verschillen komt uit de beschikbare literatuur een beeld naar voren over de factoren die inclusief onderwijs tot een succes maken, zoals het belang van een krachtige schoolleiding, de houding, kennis en kunde van de leerkracht; de mate waarin ouders (kunnen) participeren en kennis van wetgeving in een land

Het rapport van In1school gaat ook in op de vraag of inclusief onderwijs invloed heeft op de individuele prestaties van leerlingen. Onderzoek richt zich vaak op het voordeel voor leerlingen met een beperking en de analyse bevestigt dat inclusie positief uitwerkt voor leerlingen met een beperking. Maar hebben leerlingen zonder een beperking er voor- of nadeel van als hun school ook leerlingen met een beperking lesgeeft? De conclusie van het rapport is dat voor deze kinderen geen negatief effect waarneembaar is.

Het rapport "De praktijk van inclusief onderwijs onderzocht" is gemaakt in samenhang met het In1school onderzoek “Het vieren van diversiteit in de schoolpraktijk”. Waar het eerste  wetenschappelijke artikelen over inclusieve scholen analyseert, geeft het tweede onderzoek een uitgebreid beeld over de feitelijke praktijken in de inclusieve klas op inclusieve scholen uit vele landen.

Wij kunnen u het rapport ook toesturen tegen de kostprijs van € 6,50 inclusief verzendkosten. Mail een verzoek met de naam van het rapport en uw adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Sandrien Banens

Comments (1)

Ronald Nijhuis

• 17 juni 2016 at 14:30
    • #

Dag,

Is het rapport: "De praktijk van inclusief onderwijs onderzocht" en "het vieren van diversiteit in de schoolpraktijk" ook in het engels verschenen/beschikbaar?

Met vriendelijke groet,

Ronald Nijhuis