Stap 1: Vorm een team

Een reguliere school bereid vinden je kind met een beperking aan te nemen, is in Nederland niet eenvoudig. Er kan weerstand zijn bij scholen. De school kan problemen zien omdat ze niet weten hoe ze je kind goed kunnen ondersteunen of hoe ze het moeten financieren. Misschien zit een kind al op een school en ontstaan er problemen, waardoor je als ouder met de school moet overleggen en pleiten voor je kind. Als ouder wil je dat je kind goed leert en dus wil je ook nagaan of de school genoeg kennis en ervaring heeft om jouw kind de beste kansen te geven. Als ouder kun je plots onzeker worden; is wat ik wil echt het beste?

Lees hieronder meer over welke stappen u kunt nemen om een team om u en uw kind te vormen door op de + te drukken.

Creëer een support team

In zo’n situatie hoef je als ouder niet alleen te tobben. Creëer een supportteam. Als ouders geef je leiding aan dat team. Kijk rond naar vrienden/familieleden die met je mee willen denken over het leven van je kind met een beperking. Vraag andere ouders van kinderen met een beperking die je kent en van wie je weet dat ze ook zoeken naar goed onderwijs en een leven midden in de samenleving. Andere ouders vind je via Facebookgroepen of afdelingen van belangenorganisaties. Zoek ook contact met belangenorganisaties of expertisecentra zoals het Steunpunt Onderwijs van NSGK of het platform In1school.

De kern is om medestanders te zoeken die je op allerlei verschillende manieren kunnen steunen: met hun morele overtuiging, met hun specifieke kennis, met hun tijd (zodat ze bijvoorbeeld mee kunnen gaan naar gesprekken), met hun vindingrijkheid en netwerk (“Zal ik mijn buurvrouw bellen want die kent een leerkracht die ervaring heeft met...?”), met hun lekkere appeltaart (voor bij de vergadering) et cetera. Een supportteam is belangrijk omdat het realiseren van inclusief onderwijs veel ongewoon werk betekent en omdat een groep mensen gezamenlijk meer ideeën, vaardigheden en persoonlijke sociale netwerken inbrengt dan één persoon alleen.

Een supportteam formeren betekent ook dat je jezelf stimuleert om de schoolcarrière van je kind met een beperking strakker te organiseren dan je in je eentje wellicht zou doen. Een team formeren betekent dat je ze bij elkaar roept, gaat nadenken over wat je wilt bespreken en wat je ze concreet wilt vragen.

Vraag hulp

Het kan zijn dat een ouder aarzeling heeft bij het idee een team te formeren of hulp te vragen. Bedenk dan: alle ouders van jonge kinderen hebben hulp nodig. Er is altijd behoefte aan oppas, aan adressen waar je kind veilig kan spelen na school, aan advies over opvoeding en aan gesprekken over hoe je omgaat met dilemma’s. Hulp vragen is niet zo ongewoon. Voor kinderen met een beperking is de behoefte aan hulp groter en zijn de dilemma’s ingewikkelder, terwijl tegelijkertijd de reserve om hulp te vragen of aan te bieden groter is. De meeste mensen willen helpen; ze weten alleen niet hoe ze dat moeten doen of aanbieden. Een supportteam formeren is een manier om die aarzelingen bij jezelf en bij hulpvaardige anderen te overwinnen. Roep kennissen bij elkaar en ga praten.

Volgende stap: visieontwikkeling.